Spletna stran župnij Metlika, Suhor in Radovica

»Če hoče kdo iti za menoj, naj se odpove sebi in vzame svoj križ ter hodi za menoj.« (Mt 16,24)

Svetemu letu 2025 naproti

Sveta in jubilejna leta so posebna leta, ki jih Katoliška Cerkev posveča verski prenovi vernikov, da bi ti napredovali v veri. Cerkev želi na ta način rasti k pristnejšemu pričevanju ter velikodušnemu služenju ljubezni do bližnjega. Sveto ali jubilejno leto okliče papež vsakih 25 let. Poleg tega pa lahko razglasi sveto leto tudi ob posebej pomembnih obletnicah ali priložnostih krščanskega življenja.

Razglasitev svetega ali jubilejnega leta spremljajo nekatera znamenja ali simboli, ki vernikom na primeren način pomagajo doživeti izkustvo velikih krščanskih resnic ter jih vodijo h globljemu odnosu do Gospoda Jezusa Kristusa: romanja, sveta vrata in odpustki.

Sveto leto naj bi spodbudilo prenovo vere in je povezano z izrednim odpustkom. Redno sveto leto je nazadnje razglasil papež Janez Pavel II. leta 2000.

Sveto leto želi prispevati k svetosti vsakega človeka. Utrditi njegovo vero, povezanost s Cerkvijo ter spodbuditi k delom usmiljenja. Cerkev si prizadeva in želi, da bi milost svetega leta dosegla vse ljudi dobre volje. Sveto leto ali jubilej je za Cerkev »leto odpuščanja grehov in kazni za grehe, leto sprave med sprtimi, leto mnogovrstnih spreobrnitev in pokore v zakramentu ali zunaj njega. Izročilo jubilejnih let je povezano s podelitvijo odpustkov v širšem obsegu kot v drugih dobah«.

Papež Frančišek želi, da bi se vsa Cerkev na obhajanje svetega leta 2025 dobro pripravila. Za letošnje leto nas vabi, naj prebiramo konstitucije II. Vatikanskega cerkvenega zbora. Za prihodnje leto pa je predvidena molitvena priprava.

V tem letu bomo zato na tem mestu izpostavljali odlomke iz konstitucij koncila.

Božja beseda

Dogodki

A

VSI DOGODKI