Letnik 24, št. 21., 3. – 16. okt. 2022

JE V NAS VSAJ GORČIČNO ZRNO?

Odlomek današnjega evangelija se začenja takole: »Tisti čas so apostoli rekli Gospodu: Pomnôži nam vero!’«. Mislim, da lahko vsi mi enako vzklikamo. Tudi mi, kakor apostoli recimo Gospodu Jezusu: »’Pomnôži nam vero!’ Da, Gospod, majhna je naša vera, slabotna je naša vera, krhka, a ti jo darujemo takšno, kakršna je, da bi jo ti pomnožil. ‘Gospod, pomnôži nam vero!’« Pa nam jo bo pomnožil?

Zakaj apostoli prosijo Jezusa, naj jim pomnoži vero? Ko so učenci slišali, kaj Jezus pričakuje od njih, kako zahtevna je ljubezen, so rekli: »Pomnoži nam vero!« Kot da bi hoteli reči: »To je pretežko za nas, za to potrebujemo vero!«

Modro razmišljanje učencev! Očitno so dojeli nekaj, kar nam Jezus govori zadnje tri nedelje v evangeljskih odlomkih. Odnosa do ubogih in do bogastva ni mogoče ločiti od odnosa do Boga.

Danes nam Jezus sporoča: »Če bi imeli vero kakor gorčično zrno, bi rekli tej murvi: Izruj se s koreninami vred in se presadi v morje, in bi vam bila pokorna.« Gorčično seme je zelo majhno, a Jezus pravi, da je dovolj, če imamo tako majhno ter iskreno vero in bomo lahko delali, človeško gledano, nemogoče, nedoumljive stvari. In še res je! Vsi poznamo preproste, ponižne ljudi, ki imajo močno vero ter resnično premikajo gore! Mislimo na mame in očete, ki se soočajo z zelo težkimi situacijami, ali na bolnike, tudi težko bolne, ki prenašajo vedrino na tiste, ki jih obiščejo. Ti ljudje, ravno zaradi svoje vere, se ne bahajo s tem, kar delajo, nasprotno, kakor zahteva Jezus v evangeliju, pravijo: »Nekoristni služabniki smo; naredili smo, kar smo bili dolžni narediti.« Veliko jih je tudi med nami, ki imajo to močno, ponižno vero. In to dobro dene!

Za Jezusa se vera skriva v preprosti logiki gospodarja in služabnika. Bog je gospodar, mi smo le nekoristni hlapci. Vera je spoznanje in priznavanje Boga za edino vodilo življenja, kot pravi apostol Pavel: »Jezusa Kristusa imej za vodilo!«

Po: E. Mozetič

 

Prvi petek in prva sobota:

Na prvi petek v mesecu oktobru bova duhovnika dopoldne obiskovala bolnike in ostrele po domovih. Kdor bi še želel obiska duhovnika za prvi petek naj sporoči v župnišče. Zvečer povabljeni k sveti maši in prejemu zakramenta svete spovedi. Duhovnika sva na voljo za spoved pol ure pred mašo.

Na prvo soboto v mesecu oktobru znova povabljeni k sveti maši in molitvi za nove duhovne poklice in svetost duhovnikov.

 

Mesec oktober je, prav tako kot maj, posvečen naši nebeški Materi Mariji: v maju njej na čast nabiramo šmarnice – duhovne šopke, imenovane po dišečem spomladanskem cvetju, v oktobru pa ji pletemo vence iz ‘najlepših jesenskih rož’ – častimo jo z molitvijo rožnega venca. Ta pobožnost, ki je postala vsakdanja duhovna hrana mnogih ljudi, je zrasla iz otroške vere preprostih src pred približno sedemsto leti. Povsod so se je z ljubeznijo oprijeli verniki vseh slojev in vse je obogatila, saj je to čudovita šola življenja s Kristusom pod Marijinim vodstvom.

V mesecu oktobru tako radi vzemimo v roke rožni venec. Naj vas in vaše družine zbira k srčni molitvi k naši nebeški Materi. Naj ob premišljevanju skrivnosti rožnega venca postajamo vsak dan bolj vneti kristjani in po svojih dejanjih ljubezni prepoznavni v današnjem svetu.

Svetovni dan mladih 2023:

SDM je namenjen mladim od 15. do 35. leta starosti, ki si želijo biti del srečanja, ki temelji na izkušnji Jezusa Kristusa in njegove Cerkve ter druženju s svojimi vrstniki. Papež Frančišek je za glavno misel srečanja v Lizboni izbral stavek iz Lukovega evangelija “Tiste dni je Marija vstala in se v naglici odpravila.” (Lk 1,39)

Prijave za SDM bodo za vse zainteresirane mlade iz Slovenije centralno zbirali pri Katoliški mladini.

Mladi iz naših župnij, ki bi se radi udeležili SDM, ali pa, ki vas samo zanima več o tem dogodku, vabljeni v soboto, 8. oktobra ob 20.00 na srečanje v župnišče. Na srečanju bomo odgovorili še na kakšno vprašanje in morda začeli sestavljati skupino, ki bi se udeležila tega dogodka v Lizboni.

Dobrodošli tudi tisti, ki ste že “prestari” a ste se kdaj v preteklosti udeležili Svetovnih dnevov mladih.

 

Tečaj priprave na zakon:

Zaročenci, ki v kratkem načrtujete poroko, ste povabljeni, da se udeležite tečaja priprave na zakon, ki bo v Pastoralnem centru v Črnomlju od 14. do 16. oktobra.

Zaradi lažjega sledenja prijavam, prosimo, da se prijavite po e-pošti. Info: 07 306 40 14; E-pošta: anton.gnidovec@rkc.si

 

Slomškovo bralno priznanje (SBP):

Morda si že bral/a za SBP, morda še ne. Ni pomembno, tudi v tem veroučnem letu lahko vzameš v roke knjige z duhovno vsebino za svojo starost.

Posebne prijavnice ni treba oddati. Izposodiš si knjigo, jo prebereš, rešiš nalogo in jo oddaš katehetu/inji. Za vsako prebrano knjigo prejmeš nalepko. Če vztrajaš do konca in prebereš tri knjige do sredine aprila, prejmeš še priznanje. Četrta knjiga ni obvezna; če pa jo prebereš, prejmeš še dodano zlato nalepko. Seveda pa se lahko lotiš vseh ponujenih knjig.

Kako do knjig?

Lahko si jih izposodiš pri verouku (1., 2., 3. razred) ali pri dejavnostih ali po nedeljski sveti maši v Metliki ali po dogovoru s Polono Pečarič (mentorica SBP, 041 753 263).

Zraven knjige prejmeš še list z nalogami in ga kot dokazilo o prebranem oddaš z vrnjeno knjigo.

 Vsi bralci istega triletja bomo prebirali iste knjige, in sicer:

1. triletje (1.-3. razred, ob pomoči staršev)

Berta Golob: Sveti Miklavž, Ognjišče

Berta Golob: Kruh življenja, miru in dobrote, Ognjišče

Božo Rustja: Sveti angel, varuh moj, Ognjišče

Darinka Kobal: Če bi Bogec res bil, potem …, Ognjišče

Prilika o dobrem očetu, Ognjišče

Prilika o usmiljenem Samarijanu, Ognjišče

2. triletje (4.-6. razred)

Božo Rustja: Miklavž piškote peče, Ognjišče

Karel Gržan: Ana praznuje božič, Ognjišče

Vittorio Peri: Janez Pavel II., Ognjišče

Loys Petillot: Janez Marija Vianej, Družina

Misijonski adventni koledar 2018, Salve d.o.o.

S. Januš: Zakaj Jezušček nima posteljice?, Ognjišče

3. triletje (7.-9. razred)

Michele Zanzucchi: Imam vse, Novi svet

Tone Ciglar: Dr. Janez Janež, Salve

Janez Potočnik: Vzemi in beri, Salve

Tonino Lasconi: Nikoli sami, Ognjišče

Stopinje v pesku, Ognjišče

Maurizio de Sanctis:  Bog je … prav zares, Ognjišče

 

Le kaj pametnega si izvolite v branje, da ne boste časa in denarjev izgubljali, si pošteno srce in pamet kalili. bl. Anton Martin Slomšek

 

Skrb za cerkev:

Hvala vsem, ki ste v preteklih dveh tednih počistili župnijski cerkvi na Radovici in Suhorju. V Metliki cel mesec ni bilo odziva na prošnjo za čiščenje cerkve.

Za naslednja dva tedna prosim, da za cerkev poskrbite prebivalci naslednjih ulic in vasi;

METLIKA: Bočka in Trnovec;

RADOVICA: Radovica (Vrh);

SUHOR: Gornji Suhor.

 

Darovi ob slovesu naših rajnih:

+ Darinka Cimerman Štrucelj: 2M mama

+ Leopold Derganc: 1M druž. Maljevič, 1M druž. Milek, 1M Terezija Kozjan.

Bolniški duhovnik v bolnišnici Novo mesto je pater Marko Novak (tel. 041 742 721).