Lk 21,5–19

BODITE STANOVITNI

Stanovitnost nam zagotavlja večno življenje. Pojavlja pa se vprašanje: Kakšna stanovitnost, pri čem moramo vztrajati? O neki stanovitnosti je govoril tudi evangelij prejšnje nedelje, če se še spomnimo. Saduceji so bili izredno vztrajni pri vprašanju, čigava bo žena po smrti, če jo je imelo za ženo kar sedem bratov. Je to takšna stanovitnost, ki nam zagotavlja življenje?

O drugi stanovitnosti govori današnji evangelij, ki opisuje dogajanje ob našem koncu. Jezus pravi, da bodo nad nas dvigali roke, nas preganjali, izročali v shodnice in ječe … Pri tem pa nas spodbuja: Vtisnite si v srca to, da ne boste vnaprej premišljevali, kako bi se zagovarjali. Jaz vam bom namreč dal usta in modrost. Če skušamo sestaviti sliko iz treh evangelijev, lahko iz njih izluščimo dve jasni trditvi: Prava vera se mora odražati v stanovitnosti in samo stanovitnost bo nagrajena z večnim življenjem.

Da se bomo lažje orientirali, se vprašajmo, pri čem je Jezus vztrajal do konca, v čem je bil kot vzor vernika do konca dosleden. Pregovor pravi: kakršna smrt, takšno življenje. Pa poglejmo na križu visečega Jezusa, pri čem vztraja, kaj je njegova stanovitnost.

»Glej, tvoja mati«, reče Janezu, in materi: »Glej, tvoj sin.« Kako čudovito vztrajanje v ljubezni. Jezus se tudi na križu ne vrti okrog samega sebe, krivice ali česa podobnega. Živel je za druge in za druge umira! »V tvoje roke izročam svojo dušo,« nato reče Jezus na križu svojemu Očetu. Jezus ve, kaj je bistveno. To je edino, kar ostane, le njegova duša. Vse je dal od sebe, nič ni ostalo. Pri tem ni nobene zagrenjenosti. Ohranja svoje dostojanstvo, ki mu ga je podaril Oče. In Očetu ga zopet vrača. V celoti je bil Njegov ljubljeni sin. Njegova stanovitnost je bila stanovitnost v ljubezni in spoštovanju samega sebe kot Božjega sina. In nato čisto na koncu: »Dopolnjeno je!« Jezus je vztrajal do konca. Stanoviten je bil do konca v nalogi, ki mu jo je zaupal Oče. Po njegovem zgledu bodimo stanovitni tudi mi, pa si bomo pridobili Življenje, kakor nam obljublja današnji evangelij.

Po: E. Mozetič

 

Zahvala:

Duhovnika se zahvaljujeva za vaše denarne darove ob zahvalni nedelji. Hvala tudi za ozimnico, ki ste jo darovali na zahvalno nedeljo.

 

Srečanja za odrasle:

Pretekli petek smo se zbrali na prvem srečanju za poglabljanje verskega znanja.

V pogovoru smo se odločili, da bodo mistagoška srečanja v prihodnje ob četrtkih po večerni sveti maši.

 

Verouk:

V soboto, 19. novembra bo za vse veroučence druge in tretje triade srečanje v živo v župnijskih prostorih. Uro srečanja bodo veroučencem posameznega razreda sporočili njihovi kateheti. Na srečanju pa bo glavni del preverjanje verskega znanja in molitev.

 

Zakonski jubilanti:

V preteklem tednu ste zakonci, ki v letošnjem letu obhajate okrogli jubilej poroke prejeli vabilo na skupno praznovanje. Nekateri tega vabila morda niste dobili, ker ste se poročili v drugih župnijah in nimamo vaših podatkov, pa prav tako praznujete okrogli jubilej v letošnjem letu.

Vsi ste lepo vabljeni, da se nam pridružite na skupnem praznovanju zakonskih jubilantov vseh treh župnij, ki bo v nedeljo, 20. novembra ob 10.00 v župnijski cerkvi svetega Jožefa na Suhorju.

 

Sv. Cecilija:

Na god svete Cecilije, zavetnice cerkvene glasbe vabim k sveti maši vse pevce in organiste vseh treh župnij. S sveto mašo se bomo zahvalili za prejete talente in prosili  za blagoslovljeno delovanje tudi v bodoče.

Sveta Cecilija naj nam bo vsem zgled lepega in pokončnega krščanskega življenja,  da bo vse naše življenje ena sama hvalnica Bogu.

 

Teden Karitas:

Vedno je največji izziv župnijske Karitas in tudi župnije ohranjati človečnost, dobronamernost in sprejetost za vsakega človeka, ki potrka na njena vrata. Tudi če ima težave z zasvojenostjo, če je jezen na ves svet, na svojo družino ali službo, če je celo agresiven, če se je vdal v usodo in žalost, če nima najboljših navad in vztrajnosti, ali če samo razmišlja, kaj mu pripada …, kot da smo servis, je pred nami oseba. Gledamo v oči človeka s svojim dostojanstvom, ki je narejen po Božji podobi. Če je prišel do nas, zagotovo potrebuje pomoč, ne samo v hrani, ampak največkrat v potrebi, da bi bil v naših očeh vreden. Lahko prehodimo z njim del poti in mu pomagamo, da se bo počutil sprejetega in da bo v sebi v okolici (ponovno) odkril tisto najboljše in najlepše. Mogoče bo preko naših dobrih del celo odkril pot do Jezusa. Zato je prihodnost župnijske Karitas in župnije, da postaneta dom za vse izključene, ki ne sodijo nikamor, pa vendar so tukaj in vendar so ljudje s srcem, ki bije. To je dom, ki ga lahko tudi v fizični obliki skoraj ob vsakem času obiščeš, se pogreješ, celo kaj prebereš, predvsem pa začutiš živega sočloveka, ki mu ni vseeno zate. In ko steče beseda, so to prvi koraki k spremembi na bolje.

Naj se naše srce v Tednu Karitas, ki je pred nami, uči sprejemati druge ljudi, jim prisluhniti, jih skuša razumeti, se v njih vživeti in jim pomagati.

Kakor se dvigujejo cene življenjskih potrebščin, tako se veča tudi število prosilcev za pomoč. Na nedeljo Karitas, ki bo na prvo adventno nedeljo, bo pri svetih mašah nabirka, ki bo namenjena za delovanje Karitas.

V sredo 23. novembra bodo sodelavci župnijskih Karitas poromali na Ponikvo. Na romanje ste povabljeni tudi drugi. Prijavite se do četrtka, 17. novembra, da bomo organizirali avtobusni prevoz; če ne bo zanimanja, avtobusnega prevoza ne bomo organizirali.

 

Advent:

Tudi letos boste na prvo adventno nedeljo pred sveto mašo lahko kupili adventne venčke, ki jih bodo pripravili mladi. Izkupiček od prodaje bo namenjen za financiranje mladinskih programov v naših župnijah.

Naj nas molitev ob njih v adventnih večerih poveže med seboj in nas pripravi na prihod Božjega Sina.

 

 

Skrb za cerkev:

Hvala vsem, ki ste v preteklih dveh tednih počistili svoje župnijske cerkve. Za naslednja dva tedna prosim, da za cerkev poskrbite prebivalci naslednjih ulic in vasi;

METLIKA: Slamna vas;

RADOVICA: Bojanja vas;

SUHOR: Bereča vas.

 

Darovi ob slovesu naših rajnih:

+ Drago Kramarič: 220€ za cerkev sv. Jakoba sorodniki;

+ Branko Mežnaršič: 1M družina Črnugelj

Oddane svete maše: 1M v zahvalo za starše, 1M + Darinka Cimerman Štrucelj, 3M v dober namen, 1M po namenu darovalca, 1M za Jakobove romarje, 1M v zahvalo za 70 let, 37M za verne rajne, 1M ++