Spletna stran župnij Metlika, Suhor in Radovica

Oznanila

MESEC MAJ je na poseben način posvečen Jezusovi Materi Mariji. Marija je bila zaradi brezmadežnega spočetja polna milosti že pred Jezusovim spočetjem. Njena duša in njeno srce sta bili polni izrednih milosti in sposobnosti. V našem običajnem življenju temu ni tako. Nas obremenjujejo posledice izvirnega greha: sebičnost, gospodovalnost in nenasitnost. Marija ni iskala svojih koristi, ampak je vse prejemala iz Božje, Očetove roke: vse milosti in vse vrste trpljenja. Marijino življenje naj ne bo za nas samo zgled vere, upanja in ljubezni. Odločimo se, da se bomo v njenem mesecu (mesecu šmarnic) vsak dan podali »na obisk« v njen dom, v Nazaret, kjer se bomo ob njej, ob njenem Sinu in ob sv. Jožefu usposabljali za sodelovanje v Božjem načrtu odrešenja. Tako bomo tudi mi rasli v »modrosti in milosti, pri Bogu in pri ljudeh. Lepo bi bilo, ko bi se v vsaki cerkvi v mesecu maju ob večernem zvonjenju zbrali vaščani pri šmarnični pobožnosti; skupaj zapeli kakšno marijino pesem in zmolili litanije Matere božje.

 —

Štirideset dni po veliki noči obhajamo praznik GOSPODOVEGA VNEBOHODA. Poleg velike noči in binkošti je to eden izmed najpomembnejših krščanskih praznikov. Praznik želi poudariti pomen Kristusove bližine z Bogom Očetom in Svetim Duhom. Jezus, ki je z dušo in telesom odšel v nebesa, ostaja med nami prisoten na več načinov. Kot je zapisano v Konstituciji o svetem bogoslužju drugega vatikanskega cerkvenega zbora, je Kristus navzoč tedaj, ko skupnost verujočih (Cerkev) moli ali poje, v Božji besedi, zapisani v Svetem pismu, v duhovnikovi osebi, v zakramentih ter na posebej očiten in izrazit način v zakramentu evharistije, ki predstavlja trajno Kristusovo navzočnost.

Pomen Kristusovega vstajenja in trajne navzočnosti med ljudmi je temelj, na katerem sloni nauk Cerkve in iz katerega izhaja tudi njeno verovanje. Cerkev po Kristusovem naročilu od zadnje večerje dalje (prim. Mt 26,26–30) ponavlja besede posvetitve kruha in vina v Kristusovo telo in kri.

 —

BINKOŠTNA DEVETDNEVNICA je duhovna priprava na binkošti, praznik tretje Božje osebe – Svetega Duha. Prične se v petek po Jezusovem vnebohodu in traja do binkošti. Prvo devetdnevnico so doživeli Marija in apostoli. V dneh med vnebohodom in prihodom Svetega Duha na binkoštni praznik. Vztrajali so v molitvi in prošnji za to, kar jim je Jezus obljubil: Svetega Duha Tolažnika.

Binkoštna devetdnevnica je med vsemi najpomembnejša, saj je to molitev za to, kar je v Cerkvi najodličnejše: za darove Svetega Duha. To je povabilo k molitvi »da bi se ponovno vrnili v gornjo izbo« in dan po Jezusovem vnebohodu začeli vsak dan klicati Svetega Duha ter ga prositi za potrebe trenutnega dne in vse prihodnosti.

 —

V petek, 10. maja, bo na Radovici praznik CELODNEVNEGA ČAŠČENJA Najsvetejšega oltarnega zakramenta. Najsvetejše bomo izpostavili v čaščenje ob 10.00, sklep čaščenja pa bo ob 18.00 s sveto mašo in litanijami Srca Jezusovega. Praznik je priložnost za župljane vseh treh župnij, da se ustavimo v molitvi pred izpostavljenim Najsvetejšim, zase, za ljudi, ki jih imamo radi in različne potrebe naših župnij in okolja v katerem živimo.

 —

Skrb za cerkev:

Hvala vsem, ki ste v preteklih dveh tednih počistili naše župnijske cerkve.

Za naslednja dva tedna prosim, da za snažnost cerkve poskrbite prebivalci naslednjih ulic in vasi;

METLIKA: CBE od semaforja do carine, Ul. Belokranjskega odreda, Naselje Borisa Kidriča, Ul. Milke Šobar, Nad Sušico in Mestni log;
RADOVICA: Bojanja vas;

SUHOR: Božič vrh, Jugorje, Škemljevec, Mačkovec in Sela.

Bolniški duhovnik v bolnišnici Novo mesto je pater Marko Novak (tel. 041 742 721). Ne bojte se  poklicati duhovnika, ko odhaja nekdo od vaših bližnjih v bolnišnico. Obisk duhovnika ni naznanilo smrti, pač pa je tolažba v bolezni. Zakramenti bolniku vlivajo moči in upanja v preizkušnji.

Župnija Metlika:

SI56 0297 2009 1385 028

Župnija Radovica:

SI56 0297 2025 9803 509

Župnija Suhor:

SI56 0297 2025 8620 109

Župnijska Karitas Metlika:

SI56 0299 4001 1673 133