Spletna stran župnij Metlika, Suhor in Radovica

Oznanila

Letošnji TEDEN KARITAS bo potekal od ponedeljka, 27. 11. 2023 do nedelje, 3. 12. 2023. V letošnjem Tednu Karitas 2023 nas bo nagovarjalo geslo: »UPANJE ZA VSE.«.

Slovenska Karitas se zahvaljuje za vso pomoč v preteklem letu, še zlasti za darovanje ob vseslovenski nabirki, v kateri se je zbralo 945.539,93 € (v naših župnijah smo zbrali 4.574,13€) in za vsako pomoč, ko ste mnogi zavihali rokave in zastavili svoje moči neposredno v kraju, kjer so se zgodile poplave ter tudi še vedno dajete veliko podporo sodelavcem župnijske karitas. Pomoč na Karitas je v različni obliki iz teh sredstev prejelo 4.064 gospodinjstev po vsej Sloveniji.  S tem je tudi glavnina do sedaj zbrane pomoči Karitas zbrane v Sloveniji od ljudi in podjetij razdeljena.

Vsi pa se zavedamo, da na žalost stiske še zdaleč ni konec, zato naša prošnja za pomoč ostane tudi za naprej. Na voljo imamo še manjši del sredstev zbranih v Sloveniji v novembru in mednarodna sredstva, predvsem čakamo na 1,2 mio EUR iz nabirke na Poljskem, s katero bomo v naslednjem mesecih in letu spremljali ter pomagali najbolj prizadetim 150 družinam. Žal se bodo velike stiske šele pokazale v prihodnjem obdobju in tukaj je potrebna naša pozornost in pomoč.

V sredo, 29. novembra, bo v dvorani Golovec v Celju potekal že 33. dobrodelni koncert Klic dobrote za pomoč družinam v stiski. Neposredni prenos bo na TV SLO – I. program, Radio Slovenija in Radio Ognjišče. 

V četrtek, 30. novembra nas bodo ob 15.00 obiskali oskrbovanci Varstveno delovnega centra iz Črnomlja. Vabljeni, da se udeležite srečanja z njimi.

Nabirka na prvo adventno nedeljo bo namenjana za Karitas.

Od 1. do 6. decembra bo Slovenijo ponovno obiskal MISIJONAR PEDRO OPEKA. Misijonsko središče Slovenije vabi na osrednja dogodka, kjer boste Pedra Opeko lahko srečali v živo:

Sveta maša z nagovorom v nedeljo, 3. decembra, ob 15. uri v mariborski stolnici.

Pogovor in pričevanje z glasbenimi gosti v ponedeljek, 4. decembra, ob 19. uri v športni dvorani Medvode. Vstopnice za pričevanje v Medvodah so še na voljo in jih lahko naročite preko Misijonskega središča Slovenije.

SREČANJE ZA STARŠE pritrkovalcev, dramske skupine in skupine za čiščenje bo v ponedeljk, 27. novembra po večerni sveti maši v Metliki. Vabljeni.

V Metliki se ustanavlja MOŠKA SKUPINA pod vodstvom jezuita p. Vilija Lovšeta. Če hočeš svojo moškost graditi na veri v Jezusa Kristusa in si pri tem pomagati z drugimi moškimi v svoji okolici, pridi pogledat 29. novembra po večerni sveti maši v galerijo pri zakristiji.

V nedeljo, 3. decembra začenjamo advent in novo bogoslužno leto. Vsak dan med tednom bomo obhajali ZORNICE ob 6.00. Skupaj z Božjo Materjo se bomo tako pripravljali na praznik Gospodovega rojstva.

Na god župnijskega zavetnika sv. Nikolaja bomo obhajali CELODNEVNO ČAŠČENJE Najsvetejšega oltarnega zakramenta. Najsvetejše bomo izpostavili v čaščenje po jutranji sveti maši – zornicah. Čez dan ste vabljeni k čaščenju. Hvala vsem, ki ste se vpisali v seznam za dežurstvo. Po svojih močeh se jim pridružite še ostali. Sklep čaščenja bo s sveto mašo ob 17.00, ki jo bo daroval prelat Božidar Metelko. Pričakujemo tudi predstavnike iz župnije Ronche.

Na predvečer praznika, 5. decembra, se bodo otroci v župnijski cerkvi lahko srečali s svetim Miklavžem. Srečanje bo ob 18.00.

ZIMSKA VEČERA v mesecu decembru bosta 1. in 8. decembra. Obakrat ob 18.00.

1. decembra si bomo ogledali film Škrlatno in črno (The Scarlet and the Black) s hrvaškimi podnapisi. Film predstavi vlogo Katoliške Cerkve v drugi svetovni vojni v odnosu do nacizma.

8. decembra pa film Še vedno verjamem (I Still Believe) s slovenskimi podnapisi. Film, posnet po resničnih dogodkih, je ameriška krščanska romantična drama iz leta 2020 o pevcu Jeremyju Campu. K ogledu filma še posebej vabljeni mladi.

K pripravi na božične praznike sodi sveta SPOVED. Vabim vas, da se na spoved dobro pripravite – izpraševanje vesti najdete na zloženki v cerkvi, kot tudi v mnogih molitvenikih. S spovedjo ne odlašajte do zadnjega dne, ker zadnji dan ne bomo mogli ustreči vsem. Priložnost za spoved je vsak dan med zornicami in pol ure pred večerno sveto mašo. Veroučenci naj opravijo sveto spoved v tednu od 17. do 24. decembra v času spovedovanja. Spovedni dan v Črnomlju bo v četrtek, 21. decembra.

Pri večerni molitvi na Evropskem srečanju mladih v Rostocku (Nemčija) je prior taizéjske skupnosti, br. Alois, oznanil, da bo prihodnje EVROPSKO SREČANJE MLADIH potekalo v Ljubljani.

Srečanje se bo odvijalo od 28. 12. 2023 do 1. 1. 2024 in bo priložnost za nas, da odpremo svoja vrata in pozdravimo delček sveta pri nas doma.

Namen srečanja je mlade spodbuditi, da poživijo svoje duhovno življenje ter postanejo nosilci miru, sprave in solidarnosti.

Evropsko srečanje mladih pripravlja Taizéjska skupnost v sodelovanju z lokalnimi Cerkvami in s podporo mesta Ljubljana.

Opoldanske in večerne molitve kot tudi popoldanske delavnice so odprte za vse.

Kdor živi v Ljubljani in okolici, je toplo povabljen, da se udeleži programa, ki bo zjutraj potekal v župniji.

Vsi, mladi med 18. in 35. letom, ki ne prihajajo iz Ljubljane, pa lahko sodelujejo na celotnem programu kot romarji. Prijavijo se lahko preko spletne povezave.

Vsi, ki ste pripravljeni sodelovati kot prostovoljci, se lahko javite na info@taizeljubljana.si. Iščemo osebe, ki bi pomagale pri fotografiranju, glasbi, logistiki ali tehničnim vidikom srečanja. Če mislite, da s svojimi talenti lahko kakorkoli pomagate pri organizaciji srečanja, pišite.

Skrb za cerkev:

Hvala vsem, ki ste v preteklih dveh tednih počistili naše župnijske cerkve.

Za naslednja dva tedna za snažnost cerkve poskrbite prebivalci naslednjih ulic in vasi;

METLIKA: Drašiči;
RADOVICA: Boldraž;
SUHOR: Ravnace.

Darovi ob slovesu naših rajnih:

+ Stanko Kočevar; 1M druž. Nemanič in Franjkovič, 1M Logarjevi, 2M druž. Mužar iz Želebeja, 1M Gregor Mužar z druž., 1M Tone in Ana Kozjan z druž., 1M druž. Malešič iz Želebeja, 1M druž. Galovec, 1M sestrična Marija Nemanič z druž., 100€ za obnovo zvonjenja pri Treh farah druž. Pečarič, 1M in 30€ za Tri fare druž. Režek, 2M in 42€ za Tri fare bralci Božje besede.

+ Stanka Simonič; 50€ za obnovo zvonjenja pri Treh farah druž. Rajk, 1M Štefka Vraničar.

+ Ana Mrzelj; 1M Dragica Čavlović.

Oddane svete maše: 1M ++ sestre Gornik, 1M za nove duhovne poklice, 32M za verne rajne, 1M v zahvalo za končan študij, 2M ++ starši, brat in Marjanca Matjašič, 1M ++ Vukšinič in Marija Bajuk, 8M + Stanko Kočevar, 1M + Zdenka in Nenad Damjanovič, starši Škof in za zdravje

Bolniški duhovnik v bolnišnici Novo mesto je pater Marko Novak (tel. 041 742 721). Ne bojte se  poklicati duhovnika, ko odhaja nekdo od vaših bližnjih v bolnišnico. Obisk duhovnika ni naznanilo smrti, pač pa je tolažba v bolezni. Zakramenti bolniku vlivajo moči in upanja v preizkušnji.

Župnija Metlika:

SI56 0297 2009 1385 028

Župnija Radovica:

SI56 0297 2025 9803 509

Župnija Suhor:

SI56 0297 2025 8620 109

Župnijska Karitas Metlika:

SI56 0299 4001 1673 133